17 januar 2011

Nytt om Vatt

Jeg har fått mange spørsmål om forskjellige vatt-typer:
Hvilken vatt passer til tepper?
Hvilken vatt skal man bruke i vesker?
Hva er best i brikker og duker?
Mye er personlig smak & behag...
men etterhvert har jeg funnet mine favoritter.
Jeg har vel ikke "fasiten", for det er ingen "fasit"... men noen råd og anbefalinger kan jeg gi.

Syntetvatt:
(Aller først: Syntetvatt er glatt og fibrene kan migrere gjennom stoffet. Platevatt er ujevnt, tykt og vanskelig å quilte- derfor selger vi IKKE rimelig platevatt i butikken! Platevatt er noe skitt,- og det skal du IKKE bruke!)

I butikken har vi en syntetisk, meget tynn dukvatt som er veldig populær. Bredden er 150cm og prisen er rimelig, den er kun 2mm tykk og flott til brikker, duker, vesker med flere lag. Fordi den er så tynn, faller den meget pent, og hvis man ikke quilter for mye, er den fin til også større duker. For løpere som skal være litt stødige, så kan man legge vatten som dobbelt lag. Nål godt ved maskinquilting, så ikke lagene forskyver seg.

Themolam er en svært "fast" vatt. Stødig, ca 4mm tykk, lett å maskinquilte. Mitt valg til veggtepper - som kun skal henge til pynt. Flott til vesker også, særlig vesker som skal holde fasongen. Pga. tykkelsen er den ikke egnet hvis du skal sy en veske med mange lag, da bør du evt.kombinere med en tynnere vatt. Jeg har også brukt den til spisebrikker og løpere, fordi den er stødig og holder fasongen godt. Husk at syntetvatt ikke krymper, så du bør vaske forstykke og bakstykke før du quilter lagene sammen!

HH650 er en vatt (volumvliseline) fra Freudenberg som har lim-prikker på begge sider av vatten. Den er 3mm tykk, og jeg liker denne til lette slumretepper, feks. flanellstepper, fordi den er enkel å feste til forstykke og bakstykke. Jeg lager sandwichen med forstykke, vatt og bakstykke, og stryker/presser fra midten og utover, slik at vatten limes fast. Et par sikkerhetsnåler i hjørnene for sikkerhets skyld. Superenkelt å maskinquilte etterpå!

Pellom Fusible Fleece: 4mm tykk syntetvatt med lim på den ene siden. Ikke så "fast" som Thermolam, litt mykere, men veldig enkel å bruke, siden den kan strykes fast til stoffet. Flott til vesker og brikker og mindre arbeider. Også fin til applikasjoner som skal ha litt volum!

Bomullsvatt:
Her finnes det mange forskjellige typer av bomullsvatt. Noen er blandet med polyester (feks Hobbs 80/20). Det er mange produsenter av bomullsvatt. Bomullsvatt er "tørr" og gir god friksjon mot stoffet, slik at vatten sitter fast mot forstykke og bakstykke. Da er det enklere å quilte, siden lagene ikke forskyver seg så lett. Bomullsvatten finnes både på rull i forskjellige bredder, og i pakker med ferdige kuttede størrelser. Kvaliteten varierer litt. Noen vattyper er "nålet", ved at det øverste laget er filtet sammen, for å forhindre at vatten "skjegger"; dvs. migrerer gjennom stofflagene. (Du kan se dette på tepper med platevatt inni.... små vattråder kommer ut gjennom stoffet!). Bomullsvatt er ca 3-5mm tykk, flat og lett å ha med å gjøre. Bomull absorberer fuktighet og gir varme, så bomullsvatt anbefales til sengetepper, vogntepper og slumretepper.
Bomullsvatt krymper litt (ca 3%), og etter første vask vil teppet få et antikt teksturert utseende.

Legacy har en en vatt som er en miks av bomull og bambus. Bambus er en hurtigvoksende gressplante, og fibrene har antibakterielle og pustende egenskaper. Bambus dyrkes uten bruk av så mye sprøytemidler som bomull, så bambus regnes som et godt økologisk alternativ. Bambus-bomull-miksen gir en lettere vatt enn kun bomull, så et teppe med slik vatt veier mindre. Bambus-bomull er et godt valg til alle tepper, både for maskin og håndquilting.

Ullvatt er lett og mykt og deilig... Å håndquilte i ullvatt er som å sy i smør! Vatten er kjemmet og har en "høyde" på ca 5-10mm, men er så myk at den enkelt klemmes sammen. Dette er en fin vatt å bruke til alle tepper som skal gi varme, feks. et slumreteppe til sofaen eller et kjøreteppe til barn i bil eller bestemor i rullestol! Og trenger du et teppe for å ha over beina mens du sitter ute og nyter naturen, da bør du bruke ullvatt! Et teppe med ullvatt blir lettere enn et tilsvarende teppe med bomullsvatt, men gir mer varme.

Eskimovatt er en bomullsvatt som er sydd sammen med en syntetisk tråd, slik at den får små riller. Den isolerer varme/kulde og lyd godt. Fin til grytekluer, bordunderlag og mindre brukstepper. Vatten er løst vevd og krymper mer enn bomullsstoffet, og derfor skal du vaske den før du bruker den (ellers får mottakeren av gryteklutene seg en overraskelse/skuffelse ved første vask....)

Isolasjonsvatt "Insul-Brite" er en vatt med et reflekterende lag med aluminium inni vatten. Man ser den som et blank side. Denne reflekterende siden gjør at kulde og varme ikke ikke går gjennom vatten, og slik iso-vatt er derfor det beste valget for grytekluter, grytelapper, sitteunderlag og flaskevarmere eller presskanne-varmere! Men den "knitrer" litt når du kjenner på vatten!


I butikken finner du også stappevatt for fylling av figurer og nåleputer etc. Stappevatt er syntetisk vattfibrer med god spenst.
Se alle vatt-typene vi har i butikken!

1 kommentar:

em sa...

Tack för alla dessa goda råd - det är sånt jag funderat över. Nästan så jag blir inspirerad att börja sy igen!
Margaretha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære innlegg