07 januar 2010

Guide til synåler

Det finnes massevis av forskjellige typer synåler i butikkene, og du har kanskje lurt på hvilke typer man bruker til hva slags arbeid? Eller bruker du hvilken-som-helst-nål, og plages litt... og får sånn noenlunde-resultat, men regner med at det skyldes teknikken din? Vel, det finnes forskjellige typer nåler NETTOPP for at det gir bedre resultat å bruke riktig nål! Ei nål som er tilpasset den type arbeid du skal sy!

Bruk gode kvalitetsnåler. Husk at synåla også slites når den brukes, så husk å bytte! Særlig gjelder dette for håndsøm over papp og på "amerikansk", håndquilting og broderi. OBS: Billige synåler har ofte stort og bredt hode, som lager synlige hull i stoffet. De er i tillegg tunge å skyve gjennom stofflagene, og du vil merke det på hender og skuldre. Du vil aldri angre på å investere i godt arbeidsredskap, så bruk pengene dine på gode kvalitetsnåler. Og tror meg, vi i quiltebutikkene vet hva vi snakker om, i motsetning til lørdagshjelpen på Jysk eller Ikea!

Men hvilke nåler passer til hva? Her er en kort guide:

Applikasjon (Applique/ Milliners Straw)
Korte, veldig skarpe synåler for applikasjon og søm av tynne stoffer. Tynne nåler lager ikke hull i stoffene, men de kan være ømfintelige for bøying. Bytt bøyde nåler med en gang!

Perlenåler (Beading)
Veldig tynne og laaaange nåler med langt øye for å tre perler på en snor, eller søm av perler på stoff.

Betweens/ Quilting
Veldig korte, tynne nåler med lite og rundt øye. Kort lengde på nåla gjøre at det blir enklere å "vugge" nåla opp og ned ved håndquilting. Str 8 er begynner-nål, str12 er for viderekomne!

Darners
Veldig lang synål med lang skarp spiss og langt øye, for tråkling og reparasjon av hull.

Easy-Threading
Nåler med åpent øye slik at de er enklere å tre.

Broderinåler (Embroidery)
Skarpe nåler med langt smalt øye for vanlig broderi med moulinegarn, båndbroderi og ull-broderi. Det er en fordel med smalt øye. Øyet må ikke være så stort at broderitråden trekkes igjennom,- da må du bytte til en mindre nål!

Sharps
Synåler for vanlig håndsøm. Disse er vanlig lengde og har et lite øye, for sytråd. Str 9 passer til tynne stoffer, mens str 7 kan passe til tykkere stoffer.

Tapestry
Nåler med bredt og stort øye og butt spiss. Egner seg for broderi på aida, eller strikket/heklet arbeide.

Leather (skinnnål)
Lange nåler med trekantet, skjærende spiss for å perforere skinn. Brukes til lærarbeid, vinyl og plastmateriale.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære innlegg