31 januar 2011

Jeg vil ha vår! Nå!

Idag skinte sola på kontoret... lys over et hvitt, nyryddet sybord,
Herlig!
Noen vårlig stoffer kan muligens hjelpe.
Eller en kaffekopp.
Vårens program er under utarbeiding, vi jobber ennå med å få på plass quiltecafe-program og noen kurs.
det som kommer, det kommer.
Men er du i Danmark midt i juni, så kan du få være med på Broderuskkurs I og II her!

Today; sunny light in my office! 
very nice indeed.
Some nice new fabrics with the feel of spring may help...
A cup of coffee helps too!
Spring program for classes and quilt cafees are under construction ;-)
But if you're in Denmark around the middle of June, I'll be teaching classes in Broderusk I and II here!

30 januar 2011

Søndagsquilting

Det er NM i ski i Steinkjer...
litt snø og sludd, men god stemning likevel!
Mainn' har vært viking på stadion...
Ungan har flaskebane i blaut snø.
Jeg syr, oppdaterer butikken og hører TV.
Foto: tjuvtitt på kanin-quilt for vårt neste mønster i Fat Quarter!
Happy Sunday... norwegian cross country championship in our town.
Some snow and grey skies, but it doesn't matter!
My husband have acted "viking" as stadion entertainment.
The children playing in the snow today...
I'll quilt & work.
Photo: sneak-peakf of the new bunny quilt for pattern in swedish quilt magazine Fat Quarter, coming in February.

27 januar 2011

Quilting

Jeg liker symaskina mi!
Både Bernina og Janome er mine favoritter.
Det er viktig å ha et godt forhold til symaskina si ;-)
Noen har navn på symaskina (det har ikke jeg....)
derimot har vi navn på frankeringsmaskina på jobb.
Gjett hva han heter!
Jeg sy teppe med log cabin-blokker og store stoffstykker.
Fort går det...
og ganske pent blir det også!
Quiltingen er en øvelse i maskinquilting;
Frihånd.
Det er bare øve, øve, øve som gjelder!
Mønsteret kommer av seg selv.... og rytmen likeså.
PS: Trådspenning på Janomen? det er en janome 6500, som  jeg er godt fornøyd med. Den hikker av og til under quiltingen, fordi spolehuset hopper... men syr pent. Bruker Gutermann bomullssytråd 50wt på undertrådspolen, tynn og lett, og her er det brukt Gutermann Sulky cotton 30 (litt tykk tråd) i overtråden, da med trådspenningshjulet på 6 (innstillingen går fra 1-9). Jeg har ikke rørt undertrådspenningen. Har god erfaring med Yli maskinquiltetråd 40wt og Coats & Clark maskinquiltetråd, begge bomullstråder. Husk å bruke quiltenåler ved quilting! De har smal lang spiss og et større øye til tråden! Min maskin syr bedre med schmetz quiltenåler enn med topstitch-nåler.

24 januar 2011

Kaffe og kaffe

Kaffe er så godt! Te-kruset er godt å ha om morran, men så kommer kaffebehovet utover dagen.
Nå skal jeg hive meg på Mug-Rug-trenden og sy nye kaffe-design-brikker og kaffe-rugs til designabonnementet! Det blir ikke med stoffene på fotoet under... men fargeskalaen er selvfølgelig brun-krem-kava-mokka-svart som natten!

Coffee is soooo nice!
In the morning I need my cup of tea... but during daytime, I crave for coffee.
This evening I'm going to give into the new trend of Mug-rugs, and sew new coffee-design-table toppers and coffee-rugs for Northern Quilts Design Club!
I'm not using the fabrics on the photo below, but the colour scheme is the same; brown-cream-mocha-java-black as the night!

23 januar 2011

Hva er det med katter og quilter?

Hvorfor må Kiwi Katt legge seg på alle ny-sydde quilter?
Har han et behov for å "eie" alle nye deilige myke tepper?
Ikke nok med tepper, han må ligge på vesker også!
Dette er vesken fra siste pakke i reproduksjons-abonnementet. (Et abonnement med vakre stoffer med autentiske mønstre fra 1800-1900, historie-tekst OG et nytt mønster i hver pakke! Wolff & Juul er Wenche Wolff Hatling og Helene Juul- og vi har drevet dette abonnementet i nesten 6 år. Kanskje burde vi gi ut bok? Noen som kjenner et interessert forlag?)

Why must my cat always sleep on my new quilts?
Maybe he thinks he owns them?
He has to sleep on bags too...
This is the hexagon-bag from the latest pattern in our "Repro-club". (A fabric club with fabrics with autentic reproduction prints from 1800-1900, and a historic text AND a new pattern in every shipment! Wolff & Juul is Wenche Wolff Hatling and Helene Juul. We've been doing this fabric club for almost 6 years now. Maybe should we have published a book? Anybody who knows a good publishing house?)

17 januar 2011

Nytt om Vatt

Jeg har fått mange spørsmål om forskjellige vatt-typer:
Hvilken vatt passer til tepper?
Hvilken vatt skal man bruke i vesker?
Hva er best i brikker og duker?
Mye er personlig smak & behag...
men etterhvert har jeg funnet mine favoritter.
Jeg har vel ikke "fasiten", for det er ingen "fasit"... men noen råd og anbefalinger kan jeg gi.

Syntetvatt:
(Aller først: Syntetvatt er glatt og fibrene kan migrere gjennom stoffet. Platevatt er ujevnt, tykt og vanskelig å quilte- derfor selger vi IKKE rimelig platevatt i butikken! Platevatt er noe skitt,- og det skal du IKKE bruke!)

I butikken har vi en syntetisk, meget tynn dukvatt som er veldig populær. Bredden er 150cm og prisen er rimelig, den er kun 2mm tykk og flott til brikker, duker, vesker med flere lag. Fordi den er så tynn, faller den meget pent, og hvis man ikke quilter for mye, er den fin til også større duker. For løpere som skal være litt stødige, så kan man legge vatten som dobbelt lag. Nål godt ved maskinquilting, så ikke lagene forskyver seg.

Themolam er en svært "fast" vatt. Stødig, ca 4mm tykk, lett å maskinquilte. Mitt valg til veggtepper - som kun skal henge til pynt. Flott til vesker også, særlig vesker som skal holde fasongen. Pga. tykkelsen er den ikke egnet hvis du skal sy en veske med mange lag, da bør du evt.kombinere med en tynnere vatt. Jeg har også brukt den til spisebrikker og løpere, fordi den er stødig og holder fasongen godt. Husk at syntetvatt ikke krymper, så du bør vaske forstykke og bakstykke før du quilter lagene sammen!

HH650 er en vatt (volumvliseline) fra Freudenberg som har lim-prikker på begge sider av vatten. Den er 3mm tykk, og jeg liker denne til lette slumretepper, feks. flanellstepper, fordi den er enkel å feste til forstykke og bakstykke. Jeg lager sandwichen med forstykke, vatt og bakstykke, og stryker/presser fra midten og utover, slik at vatten limes fast. Et par sikkerhetsnåler i hjørnene for sikkerhets skyld. Superenkelt å maskinquilte etterpå!

Pellom Fusible Fleece: 4mm tykk syntetvatt med lim på den ene siden. Ikke så "fast" som Thermolam, litt mykere, men veldig enkel å bruke, siden den kan strykes fast til stoffet. Flott til vesker og brikker og mindre arbeider. Også fin til applikasjoner som skal ha litt volum!

Bomullsvatt:
Her finnes det mange forskjellige typer av bomullsvatt. Noen er blandet med polyester (feks Hobbs 80/20). Det er mange produsenter av bomullsvatt. Bomullsvatt er "tørr" og gir god friksjon mot stoffet, slik at vatten sitter fast mot forstykke og bakstykke. Da er det enklere å quilte, siden lagene ikke forskyver seg så lett. Bomullsvatten finnes både på rull i forskjellige bredder, og i pakker med ferdige kuttede størrelser. Kvaliteten varierer litt. Noen vattyper er "nålet", ved at det øverste laget er filtet sammen, for å forhindre at vatten "skjegger"; dvs. migrerer gjennom stofflagene. (Du kan se dette på tepper med platevatt inni.... små vattråder kommer ut gjennom stoffet!). Bomullsvatt er ca 3-5mm tykk, flat og lett å ha med å gjøre. Bomull absorberer fuktighet og gir varme, så bomullsvatt anbefales til sengetepper, vogntepper og slumretepper.
Bomullsvatt krymper litt (ca 3%), og etter første vask vil teppet få et antikt teksturert utseende.

Legacy har en en vatt som er en miks av bomull og bambus. Bambus er en hurtigvoksende gressplante, og fibrene har antibakterielle og pustende egenskaper. Bambus dyrkes uten bruk av så mye sprøytemidler som bomull, så bambus regnes som et godt økologisk alternativ. Bambus-bomull-miksen gir en lettere vatt enn kun bomull, så et teppe med slik vatt veier mindre. Bambus-bomull er et godt valg til alle tepper, både for maskin og håndquilting.

Ullvatt er lett og mykt og deilig... Å håndquilte i ullvatt er som å sy i smør! Vatten er kjemmet og har en "høyde" på ca 5-10mm, men er så myk at den enkelt klemmes sammen. Dette er en fin vatt å bruke til alle tepper som skal gi varme, feks. et slumreteppe til sofaen eller et kjøreteppe til barn i bil eller bestemor i rullestol! Og trenger du et teppe for å ha over beina mens du sitter ute og nyter naturen, da bør du bruke ullvatt! Et teppe med ullvatt blir lettere enn et tilsvarende teppe med bomullsvatt, men gir mer varme.

Eskimovatt er en bomullsvatt som er sydd sammen med en syntetisk tråd, slik at den får små riller. Den isolerer varme/kulde og lyd godt. Fin til grytekluer, bordunderlag og mindre brukstepper. Vatten er løst vevd og krymper mer enn bomullsstoffet, og derfor skal du vaske den før du bruker den (ellers får mottakeren av gryteklutene seg en overraskelse/skuffelse ved første vask....)

Isolasjonsvatt "Insul-Brite" er en vatt med et reflekterende lag med aluminium inni vatten. Man ser den som et blank side. Denne reflekterende siden gjør at kulde og varme ikke ikke går gjennom vatten, og slik iso-vatt er derfor det beste valget for grytekluter, grytelapper, sitteunderlag og flaskevarmere eller presskanne-varmere! Men den "knitrer" litt når du kjenner på vatten!


I butikken finner du også stappevatt for fylling av figurer og nåleputer etc. Stappevatt er syntetisk vattfibrer med god spenst.
Se alle vatt-typene vi har i butikken!

11 januar 2011

Solhatt!

Jarekant-solhatt!
Når skal jeg bruke den?
Kanskje til sommeren...
eller på en messe i det store utland.
Ikke kast noe som du kan bruke senere!

Seam egdes sun hat.
I wonder where and when I'll use this... 
fun to sew anyway!
Never throw anything away.
Keep, make, use.

10 januar 2011

Godt nyttår og hei på deg!

Nuh! Nå er vi ajour med ryddingen i butikken - nesten - vi holder romjulssalg hvert år og da blir det megatravelt (heldigvis).
Men nå har vi funnet fram farger og stoffer for et lyst og deilig 2011- og nye mønstre er under konstruksjon og ferdigstillelse!
Her er noen inspirasjonsfoto fra butikken:
Grønne farger med ny bok; Lunch Bags: 25 mønstre på fiiine lønsj-poser/flaskeholdere/ matpakkebag:
Nye lekre trådesker fra Rowan, med utvalgte farger av Kaffe Fasett og Amy Butler: 9 stk 200yd sneller, fin maskinquilte- eller håndsømstråd. 100% mercisert langfibret bomullstråd. Vi har kun noen få esker av hver type, så vær kjapp hvis du ønsker deg en slik eske! Prisen er kun kr 289,-/stk (et kupp...)
Jula er ikke helt ryddet vekk ennå; her ser du vårt siste broderuskmønster "Rustikke julehjerter". Her har vi stoffpakker til 369,- inkl. mønster, kroklisser i 3 forskjellige bredder, stoffer og broderistoff, samt ekstra god broderitråd aurifil 12wt. Finnes ikke noe bedre å brodere med,- tro meg, jeg har prøvd mange forskjellige typer!
Kom gjerne innom- vi har åpent tirsdag og torsdag 12-16, og lørdag 10-14! Irene har en velfortjent ferieuke nå, så Wenche er å treffe i butikken denne uka! Velkommen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære innlegg